Kezdőlap

Trianoni megemlékezés Nyársapáton

 

A falu központjában áll egy emlékmű, melyet minden nap láthatunk, de van egy nap, június 4-e, amikor minden figyelem rászegeződik.
Így volt ez 2016. június 3-a délutánján is. Emlékezni gyűltek össze gyerekek, idősek, középkorúak, mindazok, akik tehették és fontosnak tartották, hogy a 96 évvel ezelőtt történtekre jelenlétükkel is felhívják a figyelmet.

„Ünnepségünk” kezdetén közösen elénekeltük a Himnuszt, majd Sági Ilona, az általános iskola történelem szakos tanára osztotta meg gondolatait, érzéseit illetve a tényeket a jelenlévőkkel. Beszéde után Bíró Csilla előadásában hallgattuk meg Babits Mihály: Áldás a magyarra című versét. A Kormorán együttes Honfoglalás dalát énekelte a Népdalkör és a Felnőtt Énekkar, majd Sajó Sándor: E rab föld mind az én hazám című versét mondtam el. Ezt újabb közös éneklés követte, a Hazám, hazám, édes hazám című dalt és az Ősi Székely Himnuszt hallhattuk a kórus előadásában. Irodalmi műsorunk végén Dombóvári Judit egy Imával emlékezett.
A Trianoni Emlékmű talapzatán koszorút helyezett el Nyársapát Község Önkormányzata, az intézmények és a civil szervezetek képviselői.
Megemlékezésünk a Székely Himnusz eléneklésével zárult.
Köszönjük mindenkinek, aki közreműködött műsorunkban, illetve jelenlétével megtisztelte megemlékezésünket.

Nagyné Kovács Éva

 

„Trianon gyászos napján, magyarok,
Testvéreim, ti szerencsétlen, átkos,
Rossz csillagok alatt virrasztva járók,
Ó, nézzetek egymás szemébe nyíltan
S őszintén, s a nagy, nagy sír fölött
Ma fogjatok kezet, s esküdjetek
Némán, csupán a szív verésével”