Kezdőlap

Drogról szülőknek

30 évvel ezelőtt az ENSZ-közgyűlés 1987-ben arról döntött, hogy június 26-át a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánítják, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Magyarország 1997-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.


Sajnos a szülő-gyermek kapcsolatban előfordulhatnak kellemetlennek tűnő, „tabu” témák, melyekről azonban érdemes és szükséges beszélgetnünk a felnövekvő generációval. A Nagykőrösi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya szeretne ebben segítséget nyújtani a szülőknek. Hogyan érdemes elkezdeni, hozzáfogni egy ilyen nehéz, szerteágazó témához és megragadni a gyermekünk figyelmét?
Először is a szülőnek mindig nyitottnak kell lennie a szülő-gyermek „beszédkapcsolatra”. Hallgassuk végig gyermekünk gondolatait, ami valljuk be, nem mindig könnyű. Azonban legyünk nyitottak a gyermek kérdéseire. Segíthet az is, ha őszintén beszélünk saját tapasztalatainkról, vagy megosztjuk gyermekünkkel, hogy fiatal korunkban mi is szembe kerültünk dilemmákkal, nehéz döntési helyzetekkel. Ne kezdjünk el a gyermekkel rögtön vitatkozni, ha nem értünk vele egyet bizonyos gondolatokban. Próbáljuk meg magunkat bele képzelni az ő helyzetébe. Ha egyenrangú partnerként kezeljük, őszintébben feltárhatja belső kétségeit, vagy bátrabban merhet kérdezni tőlünk. A szülő legyen következetes és határozott. A szülői határozottság nem agresszivitás, hanem a szülői elképzelések egyértelmű közlését jelenti. Fontos, hogy sok közös programot szervezzünk a gyermekünknek, családunknak. A tervezgetés folyamatába vonjuk be a fiatalokat is. Tapasztalataink szerint a legtöbb esetben a baráti társaság hatására kerülnek kapcsolatba a drogokkal, ezért teremtsünk lehetőséget arra is, hogy közelebbről megismerjük a gyermekünk baráti társaságát, szokásait.

 

Ha mégis azzal szembesülünk, hogy gyermekünk bajban van, fontos néhány csapda elkerülése. Ne bántalmazzuk a gyermeket szóval vagy tettel. Ne ijesztgessük gyermekünket, a „horror történetek” a drogfogyasztókra nincsenek hatással. Fontos körbejárni a kérdést, hogy először, egy alkalommal, vagy visszatérően fogyasztott-e drogot a gyermekünk. Tegyük tisztába gyermekünket azzal, hogy a drog fogyasztása törvénybe ütköző, összetűzést jelent a rendőrséggel és az egészséges testi-szellemi fejlődésre komoly, káros hatást gyakorol. Nehéz észrevenni a droghasználatra utaló jeleket, ha az csak egyszeri vagy alkalomszerű volt. Érdemes megtudni a drogfogyasztás okát. Ez nem feltétlen a szülők hibája vagy a tinédzserkori lázadásból adódik, sokszor csak a kíváncsiság hajtja a fiatalokat. A drogfogyasztás alapvető tünetei: hirtelen hangulatváltás, szokatlan ingerlékenység, vagy agresszió, étvágytalanság, érdeklődés elvesztése a barátok, vagy korában kedvelt hobbik iránt, álmatlanság/túlzott aluszékonyság, pénz vagy értékek megmagyarázhatatlan eltűnése otthonról, igazság takargatása, ismeretlen porok, tabletták, növényi maradványok, megperzselt alufóliák a lakásban, szemetesben.
Tárjuk fel a droghasználatot megelőző okokat és törekedjünk azok megszüntetésére, segítsük gyermekünket egy kiegyensúlyozott, stabil családi hátérrel, így neki is könnyebb lesz a mindennapok nehézségeivel megküzdeni.
Segítség a bajban: megelőző-felvilágosító (elterelés) szolgáltatás
- Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat (6000 Kecskemét, Fecske utca 20., 06-76/415-466, Ingyenesen hívható zöld szám vezetékes telefonról: 06-80/204-226)
- Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szolnoki Addiktológiai Központ (5000 Szolnok, Tófenék út 17., 06-56/378-460)