Kezdőlap

Határtalanul! Erdélyben

Hetedik alkalommal volt lehetőségünk eljutni Erdélybe a Határtalanul program keretén belül. Az eddigi kirándulásoktól eltérően a mi csapatunk 5 napot tölthetett e csodálatos vidéken. A nyársapáti csapat első nap Arany János szülőházát és a Csonka-tornyot tekintette meg, majd a Király-hágóról nyíló kilátásban gyönyörködhettünk. Bánffyhunyadon a tiszteletes úr mutatta be a kazettás, festett mennyezetű, a kalotaszegi hímzésekkel teli református templomot. Meglátogattuk Kolozsvárt, a Házsongrádi temetőben nyugvó Dsida Jenő, Koós Károly, Apáczai Csere János, Reményik Sándor városát is. Az ezeréves határnál fekvő Gyimesbükkre, a szállásunkra késő este érkeztünk meg.


Második napon a helyi, gyimesbükki általános iskolába látogattunk el. Bemutattuk lakóhelyünket, iskolai életünket, sor került közös éneklésre, táncra, focizásra, virágültetésre. A gyerekek gyors kapcsolatteremtését, kölcsönös barátkozását természetesen elősegítette a közös anyanyelv, a közös kultúra, a nemzeti azonosság.
A szombatot nagy izgalommal vártuk, hisz részt vehettünk a csíksomlyói búcsúban. Aki járt már itt, az tudja, hogy több százezres emberközösség készül ide. A mi csapatunk igen kíváncsian és fegyelmezetten vágott neki az útnak. Korán indultunk, így zarándokcsapatunk hamar elfoglalta helyét a Hármashalom oltárral szemben. Innen jól láthattuk az egyre növekvő tömeget, amely egyre csak hömpölygött a Kissomlyó és a Nagysomlyó hegyek oldalán. Az Ünnepi Szentmisén való részvétel, a közös szertartás megérintette a gyermekek lelkét, megható volt hallani a közös himnuszokat. A hangulatot az eső sem tudta elrontani, és a lefelé tartó út nehézségei sem szegték kedvünket.
Vasárnapi kirándulásunkat a mádéfalvi veszedelem emlékművénél tett kegyeleti látogatással kezdtük, majd Csíkszentdomokos, Gyergyószentmiklós nevezetességeinek megtekintése után a Gyilkos-tó és a Békás-szoros gyönyörű tájait csodálhattuk meg. Este szomorúan búcsúztunk szállásunktól, házigazdáinktól, csomagolni kezdtünk.
Hétfőn, a hazafelé tartó úton vártak még ránk nevezetes települések: Székelyudvarhely, Szejkefürdő, Farkaslaka, Korond. Parajdon a sóbányában tettünk látogatást, majd Szovátán a Medve-tónál sétáltunk egyet az esőben, végül Marosvásárhelyen, már szép időben köszöntünk el Erdélytől.
Az 5 nap alatt finomabbnál finomabb ételeket készítettek nekünk Ibolya néniék a szálláson. Örömmel tapasztaltuk, hogy gyerekeink jóízűen ettek.
A tanulók és a nevelők nevében szeretnénk köszönetet mondani a felnőtt kíséretnek, a szülőknek, a polgármesteri hivatalnak, a Nyársapáti Gyermekekért Alapítványnak, és Dancsó Rozáliának, aki megálmodta és megalkotta programunkat. Külön köszönet Németh Misi bácsinak és Kovács Lacinak, hogy épségben hazahozta csapatunkat.
Bíró Csilla, Sági Ilona, 7. osztály