Nyársapát

Lenn az alföld tengersík vidékin Ott vagyok honn, ott az én világom (Petőfi Sándor)

Kezdőlap

Prevenció a felelős állattartás érdekében

A közelgő nyári szünetben sok gyermek utazik vidéki - állatokat tartó - nagyszülőkhöz, rokonokhoz illetve indul el kis háziállattal együtt nyaralni.
Az állatok védelme és biztonsága érdekében elengedhetetlen a felelős állattartás szabályainak betartására.
A nyári nagy melegben, főleg utazáskor, a kis kedvenceknek fokozott odafigyelésre és törődésre van szükségük.
Szokásaikat, igényeiket a gazdik ismerik a legjobban. Felelősséggel tartoznak értük, az ő feladatuk kiválasztani gondoskodás legmegfelelőbb módját és körülményeit.
A nyári nagy melegben a hirtelen felforrósodó gépkocsiban soha ne hagyják a kisállatot, akkor sem, ha csak egy pillanatra szállnak ki a gépkocsiból. Amikor kint még elviselhető a hőmérséklet, a tűző napon hagyott kocsiban a kisállatnak, nagyon rövid időn belül akár közel ötven fokot is el kell elviselnie, majd sokkos állapotba kerülhet, hőgutát, izomgörcsöt kaphat.
Ne feledjük, hogy a kisállat ugyanúgy szomjazik, mint az emberek. Mindig legyen megfelelő hőmérsékletű víz, amellyel a szomját olthatják utazás során.
Szülőkkel, nagyszülőkkel, illetve szünidei táborok keretében nagyon sok gyermek kirándul vadasparkba, állatkertbe, ahol az állatok etetéséről, simogatásáról, illetve azok tilalmáról, jól látható helyen elhelyezett tábla rendelkezik. Ezeken a táblákon pontosan azok a szabályok szerepelnek, melyeket az állatok békéje és nyugalma valamint a látogatók biztonsága érdekében be kell tartani.
Nagy kihívás ellenállni az aranyosan ugráló, élelmet kunyeráló helyes kis állatoknak, azonban a tiltás ellenére hozzájuk érni nagyon veszélyes és végzetes is lehet.
Ritkábban látogatott vidéki nagyszülőknél, illetve azok szomszédságában gyakran kiszámíthatatlan viselkedésű, nagytestű házőrző kutyák élnek. Fontos, hogy a felnőttek pontosan elmagyarázzák a vendégségben lévő gyermekeknek a házőrző viselkedésével kapcsolatos fontos tudnivalókat annak érdekében, hogy ne történjen súlyos, esetleg maradandó sérülést okozó baleset.

Az augusztusi tüzijáték ideje alatt nagyon sok kutya szökik el otthonról. Az állat bőre alá be ültetett apró - a gazdi adatait is tartalmazó - microchip száma egy központi adatbázisban szerepel. Ez lehetőséget ad arra, hogy amennyiben az állatot megtalálják és leolvassák az azonosítószámát (pl.: állatorvosi rendelőben ), akkor értesíthessék az aggódó családot. Ez a chip egy éltre szól, így érdemes beruházni rá. Minden kutya hazavágyik, kérjük gondoskodjanak a chipleolvasásról abban az esetben, ha elkóborolt kutyát találnak.

eXTReMe Tracker