Nyársapát

Lenn az alföld tengersík vidékin Ott vagyok honn, ott az én világom (Petőfi Sándor)

Nyársapát

40 éve

40 éve…

Az 1994. augusztus 20-i községi ünnepségnek van egy harmadik fonala is, melyre a mai napon emlékeznünk kell. Erre az alkalmat a helyi képviselő-testület állásfoglalása teremtette meg, melyben említést kell tennem a településünk önállóvá válásának 40. évfordulójáról. Az ünnepi köszöntő időtartama határokat szab a mélyebb értelmű emlékezésnek. A ma jelenlévők között többen vannak, akik felteszik a kérdést, hogy hogyan lehetünk mi 40 évesek, mikor a település korábban is létezett. A kérdés ilyen formátumú felvetőinek igazuk van, mert az eddig végzett kutatások és történelmi visszaemlékezések alapján Nyárspát nagy múltú település volt. Hajdan is fontos útvonal mellett feküdt. Az 1928-as és 1953-as ásatások bizonyították, hogy a török időkben is volt itt település, még pedig nem is akármilyen. Megtalálták a község régi templomát. Ahol pedig templom volt, az a környéken komoly településnek számított.

Bővebben: 40 éve

Túl az ezredfordulón

TÚL AZ EZREDFORDULÓN… 

Nyársapát 1740 fű lakosú Pest Megyei település azon 400 önkormányzat közé tartozik, akik az IKB SZT-IS-18 pályázatán - mely önálló WEB lap készítésére és működtetésére vonatkozott - eredményesen szerepelt. A két város Cegléd és Nagykőrös között félúton létrejött fiatal település számára, különleges lehetőséget biztosít a világhálóra való feljutás lehetősége. 

Reményeim szerint a bemutatkozásunk által hozzájárulhatunk a rólunk szóló kép alakításához és az érdeklődés felkeltéséhez.

Bővebben: Túl az ezredfordulón

Nyársapát bemutatkozik

A helység a 441. számú útvonal mellett helyezkedik el. Északon Törtellel, délen Nagykőrössel, Nyugaton Csemővel és Cegléddel határos. Vasútállomással rendelkezik.

Közigazgatási területe: 5500 ha, melyből a belterület 35 ha. Lakosságszáma: 2170 fő, melynek 54 %-a külterületen tanyán él.

A helység a Duna-Tisza közi homokhátságon, a Vecsés-Pilis-Cegléd környéki homoklepel területén helyezkedik el.

Bővebben: Nyársapát bemutatkozik

eXTReMe Tracker