Nyársapát

Lenn az alföld tengersík vidékin Ott vagyok honn, ott az én világom (Petőfi Sándor)

Kezdőlap

Határtalanul! Erdélyben

Hetedik alkalommal volt lehetőségünk eljutni Erdélybe a Határtalanul program keretén belül. Az eddigi kirándulásoktól eltérően a mi csapatunk 5 napot tölthetett e csodálatos vidéken. A nyársapáti csapat első nap Arany János szülőházát és a Csonka-tornyot tekintette meg, majd a Király-hágóról nyíló kilátásban gyönyörködhettünk. Bánffyhunyadon a tiszteletes úr mutatta be a kazettás, festett mennyezetű, a kalotaszegi hímzésekkel teli református templomot. Meglátogattuk Kolozsvárt, a Házsongrádi temetőben nyugvó Dsida Jenő, Koós Károly, Apáczai Csere János, Reményik Sándor városát is. Az ezeréves határnál fekvő Gyimesbükkre, a szállásunkra késő este érkeztünk meg.


Második napon a helyi, gyimesbükki általános iskolába látogattunk el. Bemutattuk lakóhelyünket, iskolai életünket, sor került közös éneklésre, táncra, focizásra, virágültetésre. A gyerekek gyors kapcsolatteremtését, kölcsönös barátkozását természetesen elősegítette a közös anyanyelv, a közös kultúra, a nemzeti azonosság.
A szombatot nagy izgalommal vártuk, hisz részt vehettünk a csíksomlyói búcsúban. Aki járt már itt, az tudja, hogy több százezres emberközösség készül ide. A mi csapatunk igen kíváncsian és fegyelmezetten vágott neki az útnak. Korán indultunk, így zarándokcsapatunk hamar elfoglalta helyét a Hármashalom oltárral szemben. Innen jól láthattuk az egyre növekvő tömeget, amely egyre csak hömpölygött a Kissomlyó és a Nagysomlyó hegyek oldalán. Az Ünnepi Szentmisén való részvétel, a közös szertartás megérintette a gyermekek lelkét, megható volt hallani a közös himnuszokat. A hangulatot az eső sem tudta elrontani, és a lefelé tartó út nehézségei sem szegték kedvünket.
Vasárnapi kirándulásunkat a mádéfalvi veszedelem emlékművénél tett kegyeleti látogatással kezdtük, majd Csíkszentdomokos, Gyergyószentmiklós nevezetességeinek megtekintése után a Gyilkos-tó és a Békás-szoros gyönyörű tájait csodálhattuk meg. Este szomorúan búcsúztunk szállásunktól, házigazdáinktól, csomagolni kezdtünk.
Hétfőn, a hazafelé tartó úton vártak még ránk nevezetes települések: Székelyudvarhely, Szejkefürdő, Farkaslaka, Korond. Parajdon a sóbányában tettünk látogatást, majd Szovátán a Medve-tónál sétáltunk egyet az esőben, végül Marosvásárhelyen, már szép időben köszöntünk el Erdélytől.
Az 5 nap alatt finomabbnál finomabb ételeket készítettek nekünk Ibolya néniék a szálláson. Örömmel tapasztaltuk, hogy gyerekeink jóízűen ettek.
A tanulók és a nevelők nevében szeretnénk köszönetet mondani a felnőtt kíséretnek, a szülőknek, a polgármesteri hivatalnak, a Nyársapáti Gyermekekért Alapítványnak, és Dancsó Rozáliának, aki megálmodta és megalkotta programunkat. Külön köszönet Németh Misi bácsinak és Kovács Lacinak, hogy épségben hazahozta csapatunkat.
Bíró Csilla, Sági Ilona, 7. osztály

eXTReMe Tracker