Nyársapát

Lenn az alföld tengersík vidékin Ott vagyok honn, ott az én világom (Petőfi Sándor)

Aktuális rendeletek

Tisztelt adózók

Tisztelt Adózók!

A napokban minden érintettnek postáztuk, illetve eljuttattuk a helyi adók(magánszemélyek kommunális adója, építményadó, iparűzési adó)és a gépjárműadó 2009.első félévi befizetéséhez szükséges csekkeket. A nyársapáti lakosok adójukat a Dél-Pest Megyei Takarékszövetkezet helyi fiókjában, vagy annak ceglédi központjában (Cegléd, Eötvös tér 6.szám) fizethetik be, a hozzájuk eljuttatott fehér színű befizetési csekkeken. 

 magánszemélyek kommunális adójának összege nem változott. A belterületi lakások, telkek után ingatlanonként 4.500 forintot, a külterületi lakásokért 3.000 forintot, a külterületi nem lakás céljára szolgáló építményekért 6.000 forintot kell fizetni. Az üzlet, műhely vállalkozás telephelye után 7.500 forint az adó összege. Azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akik a község területén építési telket, lakást, külterületi építményt vásároltak bevallási kötelezettségük van. Ezt a Polgármesteri Hivatalban, erre rendszeresített nyomtatványon kötelesek megtenni. 

A lakásokat nem érintő építményadó mértéke ebben az évben is 250,- Ft négyzetméterenként. Az iparűzési adó mértéke változatlanul a nettó árbevétel 1,7 százaléka.

Személyszállító gépjármű után a gépjárműadó mértékét a gépjármű életkora és teljesítménye határozza meg. A gyártási évben és az azt követő 3 évben 300 Ft/kW, a 4-7.évben 260 Ft/kW, 8-11.évben 200 Ft/kW, 12-15.évben 160 Ft/kW, a 16. évben és az azt követő években 120 Ft/kW. Tehergépjárművek, pótkocsik után az adó mértéke az adóalap (a raksúly ötven százalékával növelt önsúly) minden megkezdett 100 kilogrammja után 1.200 Ft. 
Az Okmányiroda havonta szolgáltat a gépjárművekről és tulajdonosaikról adatokat. Az adót nem a bevallások alapján, hanem a központi nyilvántartás adatai alapján állapítjuk meg. A vásárolt gépjárművek után a következő év első napjától kell adót fizetni. Az új, vagy újonnan forgalomba helyezett gépjárművek után a vásárlást követő hó első napján kezdődik a fizetési kötelezettség. Az adózóknak nem kell gépjárműadó bevallást adniuk, helyette az Okmányirodában kell a változást bejelenteniük. Ez gépjárműeladás esetén is nagyon fontos, mert az adóztatás csak akkor szűnik meg, ha új tulajdonos kerül bejegyzésre. Azok az adózók, akik a múlt évben gépjárművet vásároltak, vagy személygépkocsijuk, motorkerékpárjuk 4-8-10-12-16 éves, a gépjárműadó összegéről határozatot kapnak a befizetési csekkel együtt .

A helyi adók és a gépjárműadó első félévi összegét 2009.március 15-éig kell befizetni. A borítékok csak az első félévi adók befizetéséhez szükséges csekkeket tartalmazzák. Az esetleges hátralékokról az előző évben postázott csekkek érvényesek. 

Kérem, hogy esedékes adójukat szíveskedjenek a törvényes határidőig befizetni. 

dr.Bicskei Krisztina, jegyző

eXTReMe Tracker